vrijdag - 02/06/1916

5° schrift, p.468-469
5° schrift, p.470-471
Afbeeldingen

1. Een aanval van de Duitsers

Dit was het begin van de zogenaamd Slag bij Mont Sorrel waarbij de Duitse aanvallen de Canadese posities op de hoger gelegen grond bij Zillebeke verrastten en veroverden. Daarover kunt U hier meer lezen.

Foto 1: Kaart van 4 juni 1916 met in bruine stippellijn de oorspronkelijke Canadese frontlijn en in volle bruine lijn de nieuwe posities. In rode lijn de nieuwe Duitse frontlijn

Foto 2: Het Canadese monument bij Hill 62 dat de Slag bij Mont Sorrel herdenkt.

2. Generaal Mercer

Mercer was van gevorderde leeftijd, maar zeker geen 72 jaar zoals Van Walleghem schrijft. Ook dat hij met de bajonet doorsteken werd, klopt niet: hij stierf door een stuk Britse shrapnel in zijn hart.

 Malcolm Mercer werd geboren op 17 september 1856, op een boerderij in Etobicoke Township in de buurt van Toronto in de Canadese provincie Ontario. Beroepshalve was hij advocaat. In 1912 werd hij commandant van de Queen’s Own Rifles in Canada. Hij nam dienst op 12 augustus 1914 in Valcartier, Quebec. Tijdens de training van zijn eenheid in Groot-Brittannië werd hij brigade-generaal van de 1ste brigade van het Canadese Expeditieleger. Toen de eerste Duitse gasaanval op 22 april 1915 de Tweede Slag bij Ieper inluidde, was Mercer in Vlamertinge. Hij kafferde persoonlijk de Franse troepen uit, omdat hun beloofde steun uitbleef. In januari 1916 werd hij gepromoveerd tot majoor-generaal en bevelhebber van de Canadese 3de divisie. Het is in die hoedanigheid dat hij sneuvelde in de nacht van 2 op 3 juni 1916 tijdens de Slag bij Mount Sorrel.

Malcolm Mercer ligt als hoogste in rang begraven op Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge. Toen hij overleed, was de generaal 59 jaar oud. Daarmee is hij ook vandaag nog niet alleen de hoogste in rang maar ook de oudste Canadese officier die ooit op het slagveld sneuvelde.

Foto 3: Malcolm Smith Mercer

3. generaal Williams

Victor Williams werd geboren in 1867 in Port Hope in de Canadese provincie Ontario. Voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak, had Williams al een militaire carrière. In het begin van de oorlog, tijdens de mobilisatie van de Canadese 1ste divisie, voerde hij het bevel over Valcartier Camp in Quebec en begeleidde dit contingent overzee naar Europa. Als brigade-generaal had hij de leiding over de 8ste brigade van de Canadese 3de divisie vanaf september 1915. Tijdens de Slag om Mount Sorrel raakte hij op 3 juni 1916 zwaargewond en werd gevangengenomen door de Duitsers. Bij een uitwisseling van gevangenen nog voor het einde van de oorlog werd hij vrijgelaten.

Williams keerde terug naar Canada eind 1918. Van 1922 tot 1939 stond hij aan het hoofd van de Ontario Provincial Police. Victor Williams overleed in Sunnybrook Hospital in Toronto en werd begraven in zijn geboortedorp. Mount Williams (2730m) in de Canadian Rockies op de grens van Alberta en British Columbia werd naar hem genoemd.

Foto 4: Victor Williams

4. bij Cyriel Jacob

Deze hoeve wordt anno 2016 nog steeds door een kleinzoon bewoont.

5. het hoofd van de A.P.M.

De Assistant Provost-Marshal, kortweg APM,  was belast met de militaire politie binnen een infanteriedivisie.

6. Men zegt dat de Engelsen zijn lijk teruggevonden en in Poperinge begraven hebben.

Mercer werd begraven op Lijssenthoek Cemetery in Poperinge. Dat gebeurde pas op 21 juni 1916 na de herovering van Mount Sorrel, Sanctuary Wood en omgeving. 

Zie hier voor details uit de databank van Lijssenthoek Cemetery

Foto 5: een historische foto van Mercers graf op Lijssenthoek Cemetery

7. niet minder dan 3000 mannen verloren

Dat zal er niet ver van zijn en is misschien zelfs een onderschatting. De Commonwealth War Graves Commission herdenkt in België bijna 1100 Canadezen die op 2 of 3 juni 1916 omgekomen zijn. Om aan de verliescijfers te komen, moeten daarbij geteld worden zij die gewond zijn en zij die krijgsgevangen werden genomen.

8. bij Zwarteleen

Eigenlijk meer ten noorden – noordoosten, rond “Mount Sorrel” en “Hill 62”.

9. de molen van Van Eecke

Zie 30 juni 1915, noot 3 : Zie hier :