vrijdag - 03/11/1916

7° schrift, p.567-568
Afbeeldingen

1. De hertog van Connaught, oom van koning Georges

Die ‘hertog van Connaught’ is Prince Arthur, de derde zoon van de Britse Queen Victoria. Zijn oudste broer was koning Edward VII (1901-1910), die op zijn beurt de vader was van King George V (die regeerde van1910-1936), hier ‘koning Georges’ genoemd.

Prince Arthur werd geboren als zevende kind van Victoria op Buckingham Palace op 1 mei 1850. Op 16-jarige leeftijd trad hij toe tot de Royal Military Academy in Woolwich. In 1874 kreeg hij de titels ‘Duke of Connaught and Strathearn’ en ‘Earl of Sussex’.

Arthur had een lange carrière in het Britse leger en diende onder andere in Zuid-Afrika, Canada, Ierland, Egypte en India. Van 1911 tot 1916 was hij gouverneur-generaal, de belangrijkste vertegenwoordiger van de Britse Kroon, in Canada. Hij woonde er met zijn echtgenote Louise Margaret en zijn jongste dochter, Princess Patricia. Vanwege de zwakke gezondheid van haar moeder trad zij vaak op als gastvrouw, aan de zijde van haar vader. Patricia was erg populair in Canada en gaf bij het begin van de Eerste Wereldoorlog haar naam aan het nieuw opgerichte regiment Princess Patricia’s Canadian Light Infantry. Deze PPCLI was tijdens de Eerste Wereldoorlog de eerste Canadese eenheid in Vlaanderen, als onderdeel van de Britse 27ste Divisie.

In 1928 trok de Duke of Connaught zich grotendeels terug uit het publieke leven. Hij overleed op 16 januari 1942 op 91-jarige leeftijd.

Foto 1: De hertog van Connaught in oud-Schotse dracht

Foto 2: De hertog van Connaught in 1915 

Foto 3: De hertog van Connaught en generaal Plumer op inspectie tijdens de Eerste Wereldoorlog

2. een politiemuts

Als gevolg van de invoering van de kaki uitrusting voor officieren in augustus 1915, werd de vroegere “politiemuts” kwartiermuts van het portefeuilletype als hoofddeksel voor rusttijden voorgeschreven. Op 20 april 1916 werd beslist ook de soldatenpet te vervangen, die al te vaak vormeloos was omdat hij tijdens het dragen van de helm in de broekzak of in de bepakking werd gepropt. Net als voor de officieren werd het de kwartiermuts van het portefeuilletype.

Foto 4: een ‘politiemuts’ of kwartiermuts model 1916 voor sodaten van het 2de linieregiment

Foto 5: Een Belgische militair met de kwartiermuts

 

3. veel pannenkoeken 

Foto 6: Ook de Duitse soldaten maakten soms pannenkoeken.

 

3.jacht op de katten

Zo staat het er echt. Veel getuigenissen van jacht op en het eten van katten zijn er niet, in tegenstelling tot de jacht op ratten.

 

4. rattensouper

Dit is ver van de enige getuigenis over het eten van ratten door soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog

Foto 7: Ratten gevangen in een Franse loopgraaf, september 1916

 

5. met hun valscherm

Eigenlijk waren waarnemers in kabelballons de allereersten om parachutes in een militaire context te gebruiken. Voor de Eerste Wereldoorlog. Voor de oorlog werd parachutespringen nog als experimenteel beschouwd.  Meer over het gebruik van parachutes in de Eerste Wereldoorlog vind je hier

 Foto 8: Britse waarnemers maken zich klaar om met hun valscherm te gaan springen (Foto: Imperial War Museum)