maandag - 06/03/1916

5° schrift, p.374-375
5° schrift, p.376-377
Afbeeldingen

1. sneeuw

De sneeuwval zou ervoor zorgen dat de lijken die achtergebleven waren na de aanval bij the Bluff van 2 maart 1916 niet meer te zien waren. Bij de dooi enkele weken later kwamen ze tot afschuw van de manschappen die dan de lijn bezetten weer te zien.

 

2. De Franse tolk

 Hier dus een Franse militaire tolk die toegevoegd was aan een Canadese eenheid. In Vlaanderen spraken toen zeer weinig inwoners Engels, terwijl Frans veel meer gangbaar was. De rol van een tolk kan moeilijk onderschat worden: als tussenpersoon was hij noodzakelijk voor alle communicatie tussen de troepen en de plaatselijke bevolking.

 

3. geen geluid maken

Om – letterlijk en figuurlijk - niet gezien te zijn werden vele karweien ’s nachts uitgevoerd. Toch bleef ook dat erg gevaarlijk : vuurpijlen konden de hele omgeving plots verlichtten. Bovendien waren sommige scherpschutters gespecialiseerd in het mikken op gehoor.

 

4. de YMCA

Zie bij 17 januari 1916 : Zie ook hier,  noot 3. Meer informatie over de YMCA tijdens de Eerste Wereldoorlog vind je hier

 

Foto 1: binnenzicht in een YMCA-kantine in Dikkebus, door W. Cecil Dunford, 1917

Foto 2: Een YMCA-barak in Reningelst, mei 1917 (Imperial War Museum)

Foto3: Werknemers van de YMCA die achter het front omkwamen, werden bijgezet op de militaire begraafplaatsen en kregen later en een eigen grafsteen. Deze is te zien op Reninghelst New Military cemetery   

 

 5. Salvage Company

 Zie bij 23 augustus 1915, noot 1 : Zie ook hier