zondag - 11/06/1916

6° schrift, p.485-486
Afbeeldingen

1. Sinksen

Sinksen is een Vlaamse benaming voor Pinksteren, een verbastering van het Oud-Franse sinquiesme, 'vijftigste.

2. de aalmoezenier van het Belgische hospitaal van Poperinge,  E.H. Dumont

Hier spreekt Van Walleghem zichzelf tegen. Twee dagen eerder had hij ene pater Bertrand Vanderschelden als aalmoezenier.

3. grote Russische zegepraal 

Met die ‘grote Russische zegepraal’ verwijst Achiel Van Walleghem naar de beginfase van het Broesilov-offensief van de Russen tegen Oostenrijk-Hongarije.

Het Broesilov-offensief vond plaats van 4 juni tot 20 september 1916, en was het grootste Russische offensief en een van de dodelijkste slagen in de Eerste Wereldoorlog. De gevechten vonden plaats in wat nu het westen van Oekraïne is, bij Kovel, Loetsk en Lviv. Het offensief werd genoemd naar generaal Aleksej Broesilov, op dat moment opperbevelhebber van de Russische troepen in de zuidwestelijke sector van het oostelijk front. In de eerste drie dagen van het offensief zouden de Russen 200.000 krijgsgevangenen hebben gemaakt. Door de succesvolle Russische aanval en opmars waren de Duitsers genoodzaakt troepen van het westelijk front, waar zij op dat moment de Slag bij Verdun uitvochten, over te brengen naar het oosten, ter ondersteuning van de Oostenrijks-Hongaarse troepen. Het Broesilov-offensief kon de oorlog op het oostelijk front echter niet in een beslissende plooi leggen.

Foto 1 : generaal Aleksei Broesilov