woensdag - 03/10/1917

9° schrift, p.851-852
9° schrift, p.853-854

1. hommelkeet

Zie hier

2. met een koets

Toen nog een zeer gebruikelijk vervoermiddel al was een gewone boerenkar voor de gewone mensen het meest gebruikte transportmiddel. In 1963 werd Dikkebussenaar Achiel Vandermarliere geïnterviewd over onder meer de eerste auto in Dikkebus, het geluidsfragment kan je hier beluisteren. (Zoek op Dikkebus)

Foto 1: een open koets uit het einde van de 19de eeuw

 

3. langs Krombeke, Roesbrugge, Proven

Foto 2: Krombeke in het begin van de 20ste eeuw

Foto 3: Franse infanterie passeert de kerk van Krombeke, 1917 (Stadsarchief Aalst)

Foto 4: Paul Castelnau: Roesbrugge, 7 september 1917. Meer kleurenopnames van Roesbrugge vind je hier

Foto 5 en 6: Twee zichten op Pounden Camp in Proven, 1917 (Imperial War Museum)

 

4. de Franse sector

Roesbrugge was het hoofdkwartier van de Franse troepen in de Westhoek. Meer over Roesbrugge in de Eerste Wereldoorlog vind je hier

5. een groot vliegplein

Dit was het vliegveld van No 21 Squadron RFC (Royal Flying Corps) tegenover kasteel de Lovie.

Foto 7: Op een Duiste loopgravenkaart van voorjaar 1918 zien we de Britse vliegvelden aangeduid staan roodomlijnd met het symbool van een propeller. Het vliegveld dat Van Walleghem hier vermeldt ligt rechts op deze kaart. Ook langs de weg naar Proven waren er twee vliegvelden.  Let ook op de vele spoorwegen. 

 

6. de hele streek doorkruist met spoorwegen

Foto 8: Op deze kopie van een Duitse kaart werden de spoorwegen en hun vertakkingen in groen aangezet.

 

7. velen die Vlaamse spreken

Zo ligt in Woesten de Franse soldaat Remi Haeyaert begraven. Hij was afkomstig uit Boeschepe en dus zonder enige twijfel Vlaamstalig. 

 

8. chasseurs alpins

De chasseurs alpins werden en worden beschouwd als een elite-eenheid van het Franse Armée de terre. Zij waren meestal afkomstig uit het alpengebied en gespecialiseerd in het opereren in bergachtig gebied. Tot op vandaag zijn zij makkelijk te herkennen aan hun kenmerkende baret. Van Walleghem maakte reeds een uitgebreidere beschrijving van hen op 9 december 1914.

Foto 9: Raymond Desvarreux: Chasseur Alpin Marcel Laffont, 1917 (Imperial War Museum)

9. turco’s

Dit was de bijnaam voor Noord-Afrikaanse tirailleurs (algériens, tunisiens,marocains) . Zij behoorden tot het Armée d’Afrique van de het Franse leger en hun eenheden werden hoofdzakelijk bevolkt door autochtonen uit de Franse kolonies in Noord-Afrika. Het officierenkorps bestond echter vanaf een zekere graad uit vooral Franse militairen. Soms werd de bijnaam ook gebezigd voor zouaves, eenheden die vooral uit Franse kolonisten bestonden, omwille van hun exotisch uniform.

Foto 10: ‘Turcos’ in 1917

10. anamieten

Met An(n)amieten worden Vietnamezen bedoeld.  Frankrijk had heel wat kolonies, ook in Azië, ten zuiden van China.  Annam ligt in midden van het huidige Vietnam, met als belangrijkste stad de oude keizerlijke hoofdstad Hué.In 1884 maakten de Fransen van dat gebied een protectoraat, binnen de Unie van Indochina (waartoe ook behoorden: Tonkin ten noorden en Cochin-China ten zuiden). In 1954, na de nederlaag van Dien Bien Phou, was de dekolonisatie daar een feit.

Foto 11: een groep An(n)amieten  in 1917

 

11. Velen zijn teruggekeerd maar blijven verborgen in hun eigen huis.

Deze informatie over illegaal teruggekeerde inwoners is uniek. Door het geallieerde offensief is het front ettelijke kilometers opgeschoven waardoor vele bewoners het veilig achten terug de huizen in de geëvacueerde dorpen te gaan betrekken.