maandag - 03/12/1917

9° schrift, p.905-906
Afbeeldingen

1. Duitse beschietingen en raids op Merkem

Merkem was allicht de meest gevaarlijke sector aan het belgische front. In de eerste week van december 1917 sneuvelden er zo’n 15 Belgen en allicht raakte er nog een veelvoud gewond.

 

2. De Duitsers doen een tegenaanval rond Cambrai

De grootse Duitse tegenaanval na het Britse offensief bij Cambrai was op 30 november begonnen en op sommige plaatsen waren de Duitse troepen er in geslaagd om 13 km vooruit te gaan. Na 3 december doofde de Aanval echter uit. Zie eerder hier.

 

3. op z'n poot spelen

van z'n oren maken, rebels en opstandig zijn, tegenspreken

 

4. oproer en stakingen bij de Chinezen

Van Walleghem had eerder al op 21 november een opstand in een Chinees kamp vermeld en er zouden er nog volgen. Een van de redenen van de onrust onder de Chinezen was het al te vage contract waaronder ze dienden. Zo hadden vele Chinese arbeiders niet verwacht in een oorlog tewerkgesteld te worden, laat staan een oorlog waarbij ze zelf onder vuur zouden komen te liggen. Ook over tal van andere bepalingen én over het hooghartige en brutale gedrag van sommige Britse officieren waren er klachten.  


Foto 1: Arbeiders van het Chinese Labour Corps

Foto 2: het recente gedenkteken, opgericht door de Volksrepubliek China, in de buurt van het voormalige kamp bij Busseboom

 

5. met hun armen open aan de draad gebonden

Dit is dus een variant van ‘Field Punishment No 1’, waarbij de schuldige met open armen vastgebonden werd aan een karrewiel. Hoewel de Chinese arbeiders allen staatsburgers waren van de (jonge) republiek China werden ze als gemilitariseerd beschouwd door het Britse leger en waren ze  dus onderhavig aan de strenge Britse militaire rechtspraak.

Foto 3: Field Punishment No1 geïllustreerd (Canadian War Museum)

 

6. Zuster Gabrielle van De Klijte

Dit was de overste van het klooster en het schooltje in De Klijte. Op 2 maart 1917 had Van Walleghem gemeld hoe ze naar een schoolkolonie in Montluçon was vertrokken.