maandag - 05/11/1917

9° schrift, p.885-886
9° schrift, p.887-888
Afbeeldingen

1. bocht

bucht: dingen zonder weerde, slechte of bedorvene waren, versleten gereedschap (..) (bron: De Bo, o.c.)

 

2. Wat zij verdienen weet ik niet

Een ongeschoolde Chinese arbeider in dienst van het Britse leger verdiende 1 franc per dag. Dat was ongeveer een derde van wat een Britse private verdiende. Daarnaast werd er maandelijks een som uitgekeerd aan een aangeduid familielid in China. Hoewel zij eigenlijk niet zo veel verdienden, waren er ook niet zo veel uitgaven waardoor inderdaad vele Chinezen veel geld op zak hadden. Na verloop van tijd werd er voor hen een spaarbank aangelegd.  

 

3. winkeliers die wat Chinees leren

Dit is toch opmerkelijk en wijst op vriendschappelijke omgang tussen Chinese arbeiders en burgers (want om wat van de taal te leren moet men samenzitten).  

Foto 1: Maurice, de zoon van fotograaf René Matton uit Proven poseert naast de Chinese arbeider Song Xiufeng

 

 4. voor iedere boer een staat

In het dagboek van Albert Baert in Poperinge wordt iets dergelijks meer dan een maand eerder gemeld. Allicht is de aankondiging nu een herhaling.

“Maandag 24 tot Zaterdag 29 September: Plakbrief: opeisching der veldvruchten […]

Zondag 4 tot Zaterdag 10 November: Weer een aantal plakbrieven: over de veldvruchten, de bevorrading, chicorei […]” (bron: Baert, o.c.)

 

5. het comité

Even verder preciseert hij dat het gaat om het bevoorradingscomité. Ik weet niet of dit hetzelfde was, of verbonden met eerder vermelde landbouwcomité, zie ook hier

 

6. cichorei

Zie hier, over het drogen van de cichorei, zie hier.

 

7. herberg De Ster op ’t Heet

Over ’t Heet, zie hier . Alle etablissementen verwezen er naar hemellichamen: eerder vermeldde Van Walleghem er herberg De Maene en ook vandaag nog vind je in die buurt De Zon en de huidige vakantiewoning Het Firmament.