maandag - 23/04/1917

8° schrift, p.639-640
8° schrift, p.641-642
8° schrift, p.643-644
Afbeeldingen

Merkwaardig is dat Van Walleghem niet vermeldt dat na 23 april 1917 gasmaskers worden uitgedeeld aan de burgers ( zie Baert. o.c.) en dat terwijl hij op 23 april wel Poperinge aandoet én het ruiken van gas aldaar vermeldt.

 

1. de grote weg helemaal afgespannen met nettendraad

 Ter camouflage, om het zicht van de vijand op troepenbewegingen e.d. te belemmeren.

 Foto 1: het plaatsen van “nettendraad” langs een weg in Frankrijk, voorjaar 1918 (Imperial War Museum, Londen)

 

2. het Engels kerkhof is vol

Het gaat om Dickebusch New Military Cemetery. Men zou niet alleen de begraafplaats ietwat verbreden maar ook gaten tussen de graven opvullen, zo blijkt uit het register. Einde mei zou de begraafplaats echter helemaal vol zijn en zal men aan de overzijde van de straat Dickebusch New Military Cemetery Extension in gebruik nemen.

Foto 2: Het grondplan van Dickebusch New Military Cemetery and Extension (Commonwealth War Graves Commission)

Foto 3: De Stone of Remebrance op Dickebusch New Military Cemetery. De plaatsing tegen de weg is ongebruikelijk maar dient om visueel de connectie te maken met Dickebusch New Military Cemetery Extension aan de overzijde van de weg. In de visie van de architect ging het dus als het ware over één begraafplaats dat door een weg doormidden is gesneden.

 

3. stikgas geroken… van Nieuwpoort

Dit klopt. Op 23 april 1917 werd vanuit de Duitse posities bij Nieuwpoort een grote wolk chloorgas op de Franse troepen in de stad gelost. Door het onverwacht draaien van de wind werden de effecten ook over heel het Belgische front gevoeld- en dat tot 43 kilometer ver. Er waren vooral Franse slachtoffers, maar ook één Belgische soldaat: Corneel Creemers