zondag - 26/08/1917

9° schrift, p.815-816
9° schrift, p.817-818
Afbeeldingen

1. Glencorse  en Inverness Wood 

Zie hier

 

3. kastelen Vandenpeereboom en Godstchalck

Zie hier

 

4. de Kantienebossen

Glencorse Wood is eigenlijk de Nonneboschen en ook Inverness Copse ligt ten noorden van de Meenseweg, terwijl de Kantienebossen, nu beter bekend als Herenthagebos, daar ten zuiden van liggen.

 

5. pillbox

Een pillbox, letterlijk vertaald: pillendoos, is wat gemeenzaam een bunker wordt genoemd: een meestal betonnen gevechtsstelling. In het Engels is bunker een minstens ten dele in de grond uitgegraven bunker.

Foto 1: een door de Britten veroverde Duitse pillbox in het vernietigde landschap tijdens de Derde Slag bij Ieper

Foto 2: Binnenzicht in een pillbox bij Hooge

Foto 3: de ‘Pillboxes of Flanders’ waren al gauw een begrip

 

6. Nu zoekt men een nieuwe tactiek

Dit klopt. Aan de Meenseweg had men al sinds het begin van het offensief op 31 juli (zie aldaar) nauwelijks vooruitgang geboekt. Die nieuwe tactiek zou ‘bite and hold’ worden genoemd: geen massa-aanvallen meer maar kleinere aanvallen op beperkte objectieven, met massale artilleriesteun.

 

7. de Leinsters van Ierland

Van Walleghems interesse voor het Ierse Leinster regiment dat hij de “beste katholieken “ noemt, verklaar waarom hij zo gefocust is op het gebied rond de Meenseweg. Meer bepaald het 2de bataljon van het regiment maakte toen deel uit van de 24ste divisie, die zowel op 31 juli, als doorheen augustus 1917 op deze plek vochten.

 

8. Vader Hurley

De reeds eerder vermelde Michael Joseph Hurley.

9. het nieuwe Engelse kerkhof langs de Windeweg 

The Huts Cemetery,zie ook hier . De eerste begrafenissen werden er eigenlijk al gedaan in de laatste dagen van juli 1917. De begraafplaats ligt niet aan de Windeweg maar aan de Steenakkerstraat. Misschien was de ingang van de verbandpost waaraan de begraafplaats verbonden was langs de Windeweg.

 

10. Corps Main Ambulance

Een Field Ambulance was de eenheid van de Royal Army Medical Corps die instond voor de evacuatie van gewonden van het front naar de veldhospitalen. Er waren er drie per divisie (één voor elk van de brigades). Met ‘Corps Main Ambulance’ wordt allicht de verzamelpost bedoeld voor het gehele legerkorps, in dit geval allicht II Corps.

 

11. meneer pastoor van Reningelst

Dat was Alfons Duquesnoy, zie hier.