zondag - 30/09/1917

9° schrift, p.849-850
9° schrift, p.851-852
Afbeeldingen

Foto 1: 30 september 1917: Australische troepen komen aan in het station van Poperinge. Rechts kijken enkele Chinese arbeiders toe vanuit een laadbak. (Imperial War Museum, Londen) 

1. Weer een vreselijke nacht

“Maandag 1 October: De herhaling van voorgaande nacht: van 9 tot 1 ure weer gedurig bommen. Men zegt 150, nog eens 't allen kante: Meessenstraat, Noordstraat (G. Houwen), Werf, Watoustraat, Cam. Laconte, enz. Ook veel op de kampen, er zijn weer veel soldaten gedood. 't Volk roept achter slecht weder en verwenscht de vliegers, velen spreken van naar Frankrijk te trekken.” (bron: Baert, o.c.)

“Le lendemain recommencement de mort et de destruction; beaucoup de victimes civils et militaires. Plusieurs nuits consécutives ces massacres recommencent; beaucoup de ménages quittent la contrée et vont s'établir en France, la peur tue certaines personnes. (bron: A. De Puydt, o.c.)

“In Poperinge is een bom gevallen in het huis van Cam. Leconte die weliswaar niet ontplofte, maar toch wel het ongelukkig uitwerksel had van een officier, die aan tafel zat, de beide benen te verbrijzelen. N.B. Er gebeuren rare zaken met die bommen(..) Een man moest 's nachts opstaan om naar het gemak te gaan. Terwijl hij weg is, valt eene bom in zijn bedde. Gelukkige zitting!” (Dagboek Joye, Sint-Sixtus)

 

2. Raymond Rouseré

Raymond Joseph Rouseré (Westouter 1874 - Poperinge 1964) was gehuwd met Eudoxie Sylvie Deberdt (Loker 1874 - Poperinge 1962).

3. August Hennin

Zie hier

4. het wethuis

Het wethuis (gemeentehuis) van Dikkebus stond in de Kerkstraat bij de hoek met de Neerplaats, tegenover herberg Het Hoekje ( dat zich op de hoek met de Schietstraat bevond)

 

5. Het Paradijs

Het Paradijs was de herberg op de hoek van de huidige Dikkebusseweg en de Melkerijstraat: hier.

6. De gezusters Cannaert

Het gaat om Julie en Marie-Thérèse Cannaert.