maandag - 31/12/1917

9° schrift, p.919-920
Afbeeldingen

1. in Elverdinge valt een granaat

“De d.d.burgemeester Dr. Louf die gedurende den ganschen oorlog een bewonderenswaardig leven leidde te midden der overblijvende inwoners, wordt op vandaag het slachtoffer zijner edelmoedigheid. Terwijl hij binnen is in zijn armtierige woonst bij Gheeraerts, valt er al met eens een bom op zijn huisje. Heel het gebouwtje stort in. Zijn trouwe meid Marie schiet er het leven bij in en de verdienstelijke dokter ligt gekneusd aan ’t rechterbeen” (Constant & Paul Tamboryn: Geschiedenis van Elverdinghe. Brugge, Excelsior, 1929)

Foto 1: de kerk van Elverdinge op 28 augustus 1917 (IWM)

Foto 2: panorama op Elverdinge tijdens de oorlog

 

2. dienstdoende burgemeester dokter Louf

Het gaat om Emiel Louf die sinds 1883 de dorpsdoktr van elverdinge was en ook als raadslid en eerste schepen in de gemeenteraad zat.

Foto 3: Bericht over het overlijden van dokter Louf in Het Ypersche Volk van 10 maart 1928

Foto 4: de handtekening van Dr. Louf zoals die onder de geboorteaktes van Elverdinge uit die periode staat

 

3. zijn meid sterft

Allicht gaat het om Marie Oreel. Ze zou dus de gebeurtenissen nog een week overleefd hebben om dan te sterven in het Elisabethhospitaal in ’t Couthof in Proven.

 

4. Het kasteel van Kemmel brandt af

Het kasteel van de familie Bruneel was vrij nieuw toen de oorlog uitbrak. Enkele jaren daarvoor was het oude kasteel immers afgebroken en was een nieuw gebouwd in neogotische stijl. Na de verwoesting in de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel op een andere plaats en in een andere stijl heropgebouwd en vandaag dient het als gemeentehuis voor Heuvelland. Het oude kasteel stond op het huidige domein Geelhand de Merxem, ten noorden van de dorpskern. Nu verwijst de naam van de begraafplaats Kemmel Chateau Military Cemetery daar nog naar.

Foto 5: het kasteel van Kemmel kort voor de Eerste Wereldoorlog

Foto 6: het kasteel van Kemmel kort na de Eerste Wereldoorlog