vrijdag - 01/02/1918

9° schrift, p.929-930
Afbeeldingen

1. Een groot Engels kerkhof

Ongetwijfeld Klein-Vierstraat British Cemetery dat nog steeds halfweg de hoogte langs de Vierstraat-Molenstraat ligt, en die ontstaan was uit de hulpposten die er vlakbij lagen. Tussen de ingebruikname, begin januarin 1917, en Van Walleghem’s dagboeknotitie waren er reeds meer dan 500 man begraven.

Het is onwaarschijnlijker dat Van Walleghem het daartegenovergeleven Kemmel N°1 French Cemetery bedoelde waarvan de oorsprong totaal onbekend is. Deze begraafplaats die ook hoger lift, werd pas na de Wapenstilstand ontdekt en telt bijgevolg heel wat graven van onbekenden.   

Foto 1: Klein-Vierstraat British Cemetery, heuvelopwaarts gezien vanaf Dikkebus

Foto 2: Klein-Vierstraat British Cemetery (links) en Kemmel N°1 French Cemetery (rechts)

 

2. Arduinen koeslieten

Rechtopstaande blauwstenen platen om de koeien te geleiden

Foto 3: Koeslieten

 

3. de oude gevechtslijn van Hollandsche Schuur

Hollandsche Schuur ligt halfweg de heuvel tussen Vierstraat en Wijtschate. Hier waren op 7 juni 1917 tijdens de Mijnenslag bij Mesen maar liefst drie ondergrondse mijnen tot ontploffing gekomen. Sindsdien was het front opgeschoven en bevond Hollandsche Schuur zich in Britse handen.

 

Foto 4: Hollandse Schuur is de grote hoeve links van de weg, halfweg de heuvel

Foto 5: Luchtfoto van Hollandse Schuur, ook vandaag nog omgeven door drie grote mijnkraters

 

4. door de voortdurende omgang met de soldaten reeds Engels spreken

Dit was zeker geen alleenstaand geval. Mijn grootmoeder, geboren in 1907 en opgegroeid in café Transvaal in Poperinge, kon nog op hoge leeftijd vrij goed Engels spreken, maar het niet schrijven of lezen. (D.Dendooven)

 

5. Gustaaf Cnockaert

In zijn eerste dagboeknotitie schreef Van Walleghem hoe Gustaaf Cnockaert op zaterdag 30 juli was opgeroepen en onmiddellijk was vertrokken. Hij was gehuwd met Elodie Buseyne.

 

6. “In Holland”

Gustaaf Cnockaert was dus geïnterneerd in het neutrale Nederland. Allicht maakte hij deel uit van de vestingtroepen in Antwerpen en is hij zoals tienduizenden andere Belgische militairen de grens overgeraakt om daar ontwapend en geïnterneerd te worden. Hier kan je daar meer over lezen.

 

Foto 6: sluitzegels die herinneren aan de interneringskampen

Foto 7: Belgische militairen in het interneringskamp van Zeist