zaterdag - 09/03/1918

9° schrift, p.941-942
9° schrift, p.943-944
Afbeeldingen

1. Rond Stuivekenskerke een aanval tegen de Belgische cavalerie

In het onder water gezette gebied aan de IJzer lagen de Duitse stellingen en twee Belgische ‘Grote Wachten’ met hun voorposten. In een bocht van de Reigersvliet en ongeveer halfweg tussen Stuivekenskerke en Oud-Stuivekenskerke lag de “Grand’garde  du Reigersvliet” of “Noordelijek Grote Wacht”. Ongeveer 1 km zuidwaarts lag de “Grand’garde d’Oud-Stuyvekenskerke” of “Zuidelijek grote Wacht”: ook aan de Reigersvliet, in het gehucht met de oude kerktoren en de Zwarteloop (nu het Onze-Lieve-Vrouwehoekje). Vanaf 13 februari 1918 was de Belgische cavaleriedivisie in de sector Reigersvliet opgesteld.

Op 6 maart en 18maart 1918 vonden er zware gevechten plaats. De Duitsers poogden door acties ten noorden van Diksmuide daar de Belgische troepen te binden en de aandacht af te leiden van de sectoren waar ze korte tijd later ten aanval zouden gaan.

 Op de vroege morgen van 6 maart werden een compagnie van het 5de Lansiers (in de Noordelijke Grote Wacht) en de 2de compagnie van het 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders (in de Zuidelijke Grote Wacht) zwaar beschoten. Om 5 uur vielen eenheden van de 214de Duitse Infanteriedivisie aan, vooral in de richting van de Noordelijke Grote wacht en de bijhorende post “Deux Pommiers”. In de Noordelijke Grote Wacht moeten de te voet egstelde cavaleristen wijken, maar ze houden stand op de westelijke oever van de Reigesvliet tot ze door divisionaire patrouilleurs ontzet worden.

 Op 9 maart volgde nog een aanval maar die werd door spervuur geblokkeerd.

Op 18 maart kwam er een nieuwe aanval door de 214de  Duitse Infanteriedivisie, in de msit van de vroege ochtend en met gebruik van gas. Bij de Noordelijke Grote Wacht werd de hele dag gevopchten maar het verdedigingssysteem van de Lansiers hield stand. In de Zuidelijke Grote Wacht werd de 3de compagnie van het 1ste bataljon Karabiniers-Wielrijders uit verschillende richtingen aangevallen en kwam het tot gevechten van man tot man. Na een gevecht met handgranaten werden omstreeks de middag de verloren stellingen weer ingenomen. In de avond was de toestand in de sector hersteld maar wel ten koste van zware verliezen.

 

Foto 1: kaart van de situatie bij Oud-Stuivekenskerke

Foto 2 : postkaart van de Belgische voorpost bij Oud-Stuivekenskerke

Foto 3,4, 5 en 6: Oud-Stuivekenskerke vandaag, met verschillende monumentjes

 

2. Drie Westouterse soldaten sneuvelden

Maurice Ozeel

Arthur Bervoet

en later die maand Germain Caron

Hier is een foto te zien van de Westouterse gesneuvelden met onder meer portretten van Maurice Ozeel en Arthur Bervoet.

Foto 7: Maurice Ozeel

Foto 8: Arthur Bervoet