maandag - 11/02/1918

9° schrift, p.931-932
Afbeeldingen

1. Chinees Nieuwjaar

Op maandag 11 februari 1918 begon het Chinese jaar van het paard en alle leden van het Chinese Labour Corps kregen vrij. Zoals in Europa hebben de Chinezen ook de gewoonte zich goed op te kleden op feestdagen zoals ook blijkt uit de getuigenis van Van Walleghem.

Een Britse officiële fotograaf en een cineast maakten die dag een uitgebreide reportage van de Chinese Nieuwjaarsvieringen in het grote CLC-kamp van Noyelles-sur-Mer, zie hier

Chinees Nieuwjaar of Xin Nian wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december, het wintersolstitium. Het feest wordt niet enkel in Azië, maar ook overal gevierd waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Er is een groot familiemaal en de goden worden vereerd. De mensen geven elkaar geschenken die verpakt zijn in rood papier en er wordt heel wat vuurwerk afgestoken. Traditioneel zijn er ook drakendansen.

Volgens de legende was Nian een mensenetend dier dat ongemerkt de huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en ze verdreven hem met explosies en veelvuldig gebruik van rood in het huis. 

Foto 1 & 2: Chinees Nieuwjaar in Noyelles-sur-Mer, 11 februari 1918 (Imperial War Museum). In Poperinge vonden gelijkaardige festiviteiten plaats.