-

FOR EVERMORE

Begraafplaatsen van WO1

  • koninklijke zaal
  • tijdelijke tentoonstelling

Over

Op 30 juni 2022, meer dan 100 jaar na zijn overlijden in 1917, vond de Canadese soldaat John Lambert zijn laatste rustplaats op New Irish Farm Cemetery, nabij Ieper, in aanwezigheid van zijn familie. Hoewel zij hem nooit gekend hebben, hechtten ze een groot belang aan zijn herdenking. Zelfs na het overlijden van de laatste veteranen en hun persoonlijke kennissen, blijkt de emotionele verbondenheid met de voormalige slagvelden en de mensen die er omkwamen, nog steeds heel sterk te zijn.

Vandaag blijft het landschap van de Westhoek met zijn talrijke militaire begraafplaatsen standhouden als één van de laatste getuigen van de Grote Oorlog. Op de Commonwealth begraafplaatsen wenst de Stone of Remembrance dat de naam van de slachtoffers voor eeuwig moge leven. "Their name liveth for evermore." Maar is dat wel mogelijk? Heeft herdenken geen houdbaarheidsdatum?

Die vragen vormen het uitgangspunt van de internationale tentoonstelling

FOR EVERMORE
begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog

Deze tentoonstelling staat stil bij de Commonwealth, Franse, Belgische, Duitse en Amerikaanse begraafplaatsen. Die herbergen niet alleen de geschiedenis van de doden die er zijn begraven, ze hebben ook een eigen verhaal te vertellen: over hun ligging, hun totstandkoming en geschiedenis, hun aanleg en architectuur. Een prikkelende presentatie combineert unieke objecten en persoonlijke verhalen met interactieve en multimediale opstellingen. Een audiogids biedt verdiepende informatie en een aangepast audioparcours voor kinderen. Bovendien is deze expo het ideale startpunt om daarna het voormalige én hedendaagse oorlogslandschap van de Westhoek te verkennen.

praktisch

  • Lakenhallen, ingang via de Dienst Toerisme (Grote Markt, Ieper)
  • tot 18 februari, van 10u00 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u00
  • de ticketverkoop stopt 1 uur voor sluiting
  • gesloten op

     - maandagen
     - 23 januari 2024

een ticket boeken

een groepsbezoek boeken

teaser

Bericht a/d Bevolking

FOR EVERMORE 2023 their name liveth for evermore