Val Carman

the Writing
1999

VAL CARMAN

BIOGRAFIE

Val Carman is een beeldend kunstenaar uit Derbyshire, Engeland. Haar werk onderzoekt verlies en de manier waarop dit ons leven beïnvloedt. Haar werk is altijd tijdelijk, zelfs grootschalige sculpturale installaties worden uiteindelijk toch weer verwijderd.

Haar werk met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog beslaat welhaast drie decennia, te beginnen met een residentie in 1997 voor Vredesconcerten Passendale.

Ze werkte professioneel als fotograaf, docent en kunstprojectmanager en was bestuurslid van Q Arts en Arts in de regio Peak Derbyshire.

KUNSTWERK

Tussen januari en eind juni verbleef Val Carman een tiental weken in Ieper. In een eerste fase werd ze de inspirerende kracht achter een project van gemeenschapskunst dat in het oude postkantoor werd gehouden. De inwoners van Ieper brachten een groot aantal zeer uiteenlopende werken samen (meer dan duizend brieven, spandoeken, postkaarten, tekeningen van schoolkinderen, werken van academiestudenten) voor een "Nieuw Archief", die allemaal werden tentoongesteld tijdens het openingsweekend van de tijdelijke tentoonstelling "Verwoest Gewest". Val Carman vulde deze werken aan met drie installaties in enkele kamers van het postkantoor.

In die eerste fase van de residentie doemde de nauwelijks zichtbare schaduw van de oorlog al op over de geschiedenis van de stad; er moest immers een nieuw archief worden samengesteld omdat het oude was vergaan in de brand die op 22 november 1914 de Lakenhal verwoestte.

In de tweede fase van de residentie in het museum dacht Val Carman na over de herinnering en het verlies dat door een conflict wordt veroorzaakt. Met de materialen van de wederopbouw (cement, zand, hout, maar ook het ontwerppapier van de architect) bouwde ze een lichte, haast fluïde cenotaaf voor de doden. Hun namen op de muren van de vermistenmonumenten zijn als de tekens aan de wand van de geschiedenis, in het Engels the writing on the wall. De vorm van deze tijdelijke cenotaaf verwees naar The Cenotaph in London na de oorlog ontworpen door Sir Edwin Landseer Lutyens, de eerste architect van de Imperial (nu Commonwealth) War Graves Commission.

MEDIA

650kg wit portlandcement
800kg wit zand
25m hout
48m tekenpapier
48m aluminium strips
diaprojectie (5m x 3,5m x 6m)