Hans Op de Beeck

Border
2004

Hans Op de Beeck

BIOGRAFIE

Hans Op de Beeck maakt grote installaties, sculpturen, films, tekeningen, schilderijen, foto's en teksten. Zijn werk is een reflectie op onze complexe samenleving en de universele vragen van zin en sterfelijkheid die daarin resoneren. Hij beschouwt de mens als een wezen dat de wereld op tragikomische wijze in scène zet. Op de Beeck wil vooral de zintuigen van de kijker prikkelen en hem uitnodigen om het beeld echt te beleven. Hij wil een vorm van visuele fictie creëren die een moment van verwondering en stilte oplevert.

KUNSTWERK

Het project Vottem is gebaseerd op 22 glasnegatieven die aan het museum werden geschonken, foto's die in de eerste dagen van de oorlog werden gemaakt door N. Lajot in Vottem, nabij Luik. De foto's stellen Belgische soldaten voor, onmiskenbaar dood. Sommigen zijn gekleed in donkere jassen, anderen in hemd, ze werden met hun gezicht naar voren voor de lens van de fotograaf gehouden.

Op 6 augustus 1914 raakten elementen van de 3de divisie van het Belgische leger betrokken bij schermutselingen in het landelijke dorp Vottem. Hun Duitse tegenstanders waren losse eenheden van het 7. Jäger-Regiment. Op het einde van de dag verlieten beide partijen Vottem. Het dorp ontwaakte in een schok van doden achtergelaten door de terugtrekkende legers. Kort daarna werden de foto's van de Duitse doden aan de Duitse bezetter gegeven, zodat alleen de foto's van de Belgische slachtoffers in het museum zijn terechtgekomen.

De fotograaf maskeerde op de meeste afdrukken de confronterende achtergrond, zodat alleen het gezicht zichtbaar bleef, voor eventuele identificatie. Met het reeds bestelde en voltooide "Vottem: Requiem" van Steve Houben als soundtrack, creëerde Hans Op de Beeck een video waarin alle gezichten vanuit het zachte zwart in het licht komen, met een troostend, poëtisch resultaat. Hans Op de Beeck tekende een projectieruimte voor het hart van het museum, waarin de video-installatie van de Vottem-beelden werd afgespeeld.

MEDIA

video-installatie (16:14 min)