Frans Vercoutere

Landschap
2006

Frans Vercoutere

BIOGRAFIE

Frans Vercoutere is een schilder, miniaturist, ontwerper geboren in Avelgem, België in 1955.

Hij studeerde aan de Hogere instelling voor beeldende kunst / monumentale specialisatie schilderkunst in Gent.

In zijn tweedimensionale werken bestaat de drager vaak uit een betonnen plaat waarop een trompe l'oeil, een tekening of een geschilderd onderwerp is aangebracht.

KUNSTWERK

De tentoonstelling De Laatste Getuige onderzocht in hoeverre het hedendaagse landschap, met zijn talrijke sporen van de vroegere werkelijkheid, kan dienen als authentiek decor waarin de moderne mens op zoek naar dat landschap, die oorlogsperiode ook kan ontmoeten. Zal deze ontmoeting met het landschap de moderne mens naar de persoonlijke oorlogservaring van hen die hier vochten en stierven trekken zoals de ontmoetingen met de getuigen uit het verleden? En kan deze ontmoeting/beleving voldoende authentiek zijn om relevant te blijven voor degenen die haar beleven?

In kleine miniatuurschilderijen, waarin vaak authentieke sporen zoals zaaddozen of hout van de loopgraven zijn verwerkt, ondernam Frans Vercoutere een zoektocht naar het verleden van de oorlog in het hedendaagse landschap. Schetsen van dat landschap zoals die tijdens de oorlog werden gemaakt door de Duitse officier Rudolf Lange, dienden daarbij als inspiratie.

MEDIA

diverse materialen