Camiel van Breedam

What remains – Wat Overblijft / 7x7 J’ai Rendez-vous avec vous
2009

Camiel van Breedam

BIOGRAFIE

Camiel van Breedam werd in 1936 geboren in Boom. Hij studeerde plastische kunsten en had Octave Landuyt als mentor. In 1986 ontving hij voor zijn werk de Louis Paul Boon-prijs.

Er is een grote verscheidenheid in de aard van zijn werken: assemblages, collages, reliëfs, objecten, sculpturen, constructies en omgevingen.

Die diversiteit/multipliciteit is ook merkbaar in zijn materiaalkeuze: hout, papier en metalen zijn de basismaterialen. Maar het zijn materialen die eerder zijn gebruikt, die zijn gemanipuleerd (restanten, overschotten, afval) en daarbij een patina hebben gekregen, materialen die al "een eigen leven hebben geleid".

Ook de onderwerpen en inspiratiebronnen zijn divers: de loodgieterswerkplaats van zijn vader, de streek van de Rupel en de steenfabrieken, de zee, de natuur, de Indiaanse inheemse Amerikaanse volkeren, de jaren 20 en 30, de Russische avant-garde, Bauhaus, etnische kunst, New Orleans muziek en favoriete kunstenaars zoals o.a. Paul Klee, Chaïm Soutine, Joseph Cornell, Oskar Schlemmer, Georges Vantongerloo. En tenslotte dromen, nachtmerries en rood.

Zijn maatschappelijke betrokkenheid zorgt voor de rode draad en het bindende element.

KUNSTWERK

Met Camiel Van Breedam was de uitnodiging voor het eerst veel breder dan normaal. Naast het nieuwe werk in het museum was er ook een grote retrospectieve in coproductie met Cultuurcentrum Ieper.

Camiel Van Breedam verbeeldt het verlies van honderdduizenden mensenlevens in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog door het verlies van slechts enkele dierbaren.

Van Breedam leerde de Westhoek en zijn oorlogsverleden kennen en waarderen via zijn dierbare overleden vrienden Kaat Iserbyt en Jos Thevelin uit Mesen. Hij maakte J'ai rendez-vous avec vous in een eerste versie voor zijn jeugdvriend en dorpsgenoot Walter Van Herp, die in 1988 overleed. Zeven houten palen uit het oorspronkelijke werk zijn de grafstenen van een hele generatie geworden.

De overzichtstentoonstelling bracht 76 werken tegen oorlog en geweld samen. Gemaakt tussen 1962 en 2007 belichten ze een belangrijke constante in Van Breedams oeuvre. Als Artist in Residence van het In Flanders Fields Museum voegde Camiel Van Breedam opnieuw een monumentaal werk toe aan deze indrukwekkende, tijdloze collectie.

MEDIA

diverse media