Thorsten Brinkmann

Warfare Canaries
2014

Thorsten Brinkmann

BIOGRAFIE

Thorsten Brinkmann werd in 1971 geboren in Herne, een stad in het Ruhrgebied, maar woont en werkt in Hamburg.

Sinds het einde van de jaren negentig ontwikkelt hij een gevarieerd oeuvre, dat bestaat uit fotografie, composities gemaakt van voorwerpen die hij heeft gevonden of die anderen hebben weggegooid, performances en drie-dimensionale installaties. Hij werkt graag met 'geënsceneerde' presentatiestukken, waarin foto's worden geïntegreerd in zijn installaties. In deze foto's speelt hij zelf de hoofdrol, maar vaak op een manier waardoor hij ongezien of onherkenbaar blijft. In zijn atelier in Hamburg heeft hij een voorraad aangelegd van de meest uiteenlopende objecten die men zich kan voorstellen. Hij zoekt zijn inspiratie in historische en literaire feiten en geeft vergelijkbare titels aan de nieuw ontstane werken.

In 2011 won hij de Kunstpreis Finkenwerder, de meest prestigieuze Duitse prijs voor beeldende kunst.

KUNSTWERK

Na een onderbreking van drie jaar, door de verbouwing van het museum, hervatte het IFFM in 2014 zijn artist in residence-programma. De eerste kunstenaar in deze nieuwe reeks was Thorsten Brinkmann, die een aantal van zijn werken tentoonstelde in de nieuwe permanente opstelling van het museum. De tentoonstellingsruimte voor de artist in residence werd verplaatst van de oude positie onder de klokkentoren naar het hart van de permanente opstelling in de zuidwestelijke hoek van het gebouw. Dit biedt de kunstenaar niet alleen meer ruimte, maar de locatie is ook logischer en passender binnen de context van het museumcircuit als geheel. Vanaf 2014 staan de nieuw gemaakte werken van de kunstenaars op het overgangspunt tussen het historische overzicht van de oorlogsjaren en het latere deel waarin wordt uitgelegd hoe men de afgelopen eeuw is omgegaan met de erfenis van de oorlog.

Thorsten Brinkmann combineerde diverse sculpturen, films en foto's tot een geïntegreerd geheel, een 'Gesamtkunstwerk', dat ook originele WO1-voorwerpen en artefacten - gevonden voorwerpen - en lichaamsafdrukken bevat. Hij bestudeerde intensief de permanente collectie van het museum en de reserves, en verkende het getekende landschap in de streek rond Ieper, met zijn talrijke oorlogsrelicten: slagvelden, begraafplaatsen en gedenktekens. De installatie die het resultaat was van dit onderzoek bood een hedendaagse kijk op de Grote Oorlog en zijn wrede nasleep. Het was een oorlog die in vrijwel alle opzichten het begin van het vogelperspectief inluidde.

MEDIA

diverse materialen
installatie