Eva Kot’átková

Landscape, Form & Psyche
2016

Eva Kot’átková

BIOGRAFIE

Eva Kot’átková komt uit Tsjechië. Ze werd geboren in 1982, zn woont en werkt in Praag. Tussen 2002 en 2015 studeerde ze achtereenvolgens aan de Academie voor Schone Kunsten en de Academie voor Toegepaste Kunsten in Praag, de Academie voor Schone Kunsten in Salzburg en het Art Institute of San Francisco. Ze was finalist voor de Future Generation Prize in de 45e International Contemporary Art Prize/Fondation prince Pierre de Monaco, zowel in de 2014 Bonn de Dorothea von Stetten Art Prize. Sinds 2005 heeft zij, naast verschillende solotentoonstellingen, deelgenomen aan talrijke groepstentoonstellingen in Europa en de Verenigde Staten. Zo creëerde zij in 2013 een opmerkelijke grootschalige installatie als bijdrage aan Massimiliano Gioni's "Il Palazzo Enciclopedico" tentoonstelling voor de 55e Biënnale van Venetië; 18e Biënnale van Sydney in 2012 en Liverpool Biënnale in 2010.

KUNSTWERK

Voor haar poëtisch en tegelijk vervreemdend werk, gekenmerkt door vele associaties en een flinke dosis surrealisme, werkt Eva Kot’átková met een breed scala aan materialen en technieken: installaties, fotografie en video, collage, performance... Ze behandelt diepgaande kwesties op een schijnbaar speelse manier. De kunstenares verbleef enige tijd in Ieper om zich vertrouwd te maken met het museum en de diverse deelcollecties van het Kenniscentrum. Dat inspireerde haar tot twee nieuwe installaties:

Room-Trap
of Database of Tormented Objects

Documenten van gewelddadige acties die (misschien) vorige week plaatsvonden

In beide installaties verweeft de kunstenaar de voorstelling van historische gebeurtenissen in verband met de Eerste Wereldoorlog met scènes en objecten die getuigen van geweld in het dagelijks leven, in huiskamers of op openbare plaatsen.

MEDIA

divers materiaal
installaties