De Verloren Sleutel

burgerslachtoffers (helpen) herdenken

burgerslachtoffers van/in Ieper

Dat de Eerste Wereldoorlog in Ieper het leven kostte aan talrijke burgers - inwoners en vluchtelingen - zal niemand ontkennen: burgers zijn altijd en overal de eerste slachtoffers van een oorlog. De Namenlijst telt voor Ieper ruim 700 burgerslachtoffers. Maar in een herdenkingslandschap dat voornamelijk militair is gekleurd, worden zij tot op vandaag nergens bij naam genoemd. Met dit project wil het In Flanders Fields Museum daarin verandering brengen.

vlog >

sleutels in het straatbeeld

Voor de herdenking van de Ieperse burgerslachtoffers bedacht de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Bisscheroux een bronzen sleutel. De sleutels worden geproduceerd door Kunstgieterij Van Geert. Elk exemplaar noemt één slachtoffer en voegt daar de sterfdatum en leeftijd aan toe.  De sleutels komen letterlijk op de straat te liggen, op plekken die herinneren aan de gebeurtenis van het overlijden van het genoemde slachtoffer. Als voorbijganger hoef je ze niet op te merken; maar als dat gebeurt, dan geeft de stad in een oogopslag haar oorlogsverleden bloot.

fondsenwerving

De realisatie van dit langlopend project is gebaseerd op publieke financiering. Iedereen die zich verbonden weet of die wil bijdragen aan de herdenking van burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog kan peter of meter van een sleutel worden. Familie, nabestaanden, huidige bewoners, geïnteresseerde bezoekers, organisaties of verenigingen - kortom: iedereen. De prijs per exemplaar bedraagt 150 € (productie, gravering, plaatsing).

intekenen

De kunstenaar

La Clé Perdue / De Verloren Sleutel

Alsof die sleutels verloren, en per toeval daar terechtgekomen zijn. Als passant zie je er een liggen. Ineens. Je buigt voorover. Je wil hem oppakken maar dat gaat niet. Hij is verankerd in de stenen. Er staat een naam op. De naam van iemand die ooit op die plek woonde en door oorlogsgeweld uit het leven gerukt werd. Even verderop kom je nog meer sleutels tegen, bij elkaar gegroepeerd. De familienamen zijn op alle dezelfde.

Jeroen Bisscheroux

sleutels & slachtoffers in de stad

Alle herdenkingssleutels die in de stad verspreid liggen, zijn op dit stadsplan aangeduid.

Verschuif en vergroot de kaart, en klik op de plaatsaanduidingen om het verhaal achter elke sleutel te leren kennen.