Ireland's Memorial Records

De stad Ieper bezit een orginele versie van Ireland’s Memorial Records. Dit register kwam tot stand op initiatief van Veldmaarschalk Sir John French, Gouverneur-Generaal van Ierland (1919-1922). Tijdens de 1ste en 2de Slag bij Ieper was hij de opperbevelhebber van het Britse Leger. De Britse regering eerde hem hiervoor met de titel van Eerste Graaf van Ieper, en op zijn beurt bedacht French de stad Ieper met een exemplaar van de Records.

In 1923 werden de Records gepubliceerd als een lijst van ca. 49 000 namen, alfabetisch gerangschikt in acht in leder gebonden volumes, en rijkelijk geïllustreerd door de Ierse kunstenaar Harry Clarke. Vandaag zijn de boeken in hun bijhorend kastje opgesteld in de permanentetentoonstelling van het In Flanders Fields Museum.

Voorbereidend onderzoek toonde echter aan dat meer dan 10 000 Ierse slachtoffers op Belgische bodem vielen, terwijl de Records hun dood situeren in Frankrijk. Voor deze slachtoffers werden juiste gegevens toegevoegd. Een vervollediging van de Ierse Records is het voorwerp van lopend onderzoek. Met de steun van de Ierse ambassade werken Ierse gast-studenten aan de verbetering, verfijning en vervollediging van de Ierse Records. Deze aanvulling maakt deel uit van de Namenlijst, een project van het In Flanders Fields Museum, dat streeft naar een volledige registratie van alle slachtoffers – burgers zowel als militairen, en zonder onderscheid van nationaliteiten – die het leven lieten door toedoen van WO1 in België.

Deze zoekmachine ontsluit de informatie zoals die vervat is in de gepubliceerde Records.

ZOek