-

Agar is dharti tay koyi jannat hai, o ay hi hai...

Baptist Coelho

  • permanente zaal
  • artist in residence

Over

Baptist Coelho (Mumbai, 1977) is een beeldend kunstenaar uit India en is de artist-in-residence van het In Flanders Fields Museum voor 2022. Baptist Coelho's artistieke projecten handelen rond verschillende thema's zoals: conflict, oorlog (en oorlogsmusea), dienstplicht, herdenking, heldendom, emotie, angst, genezing, het lichaam en gender. 

Voor het In Flanders Fields Museum maakte Baptist de nieuwe mixed media installatie

Agar is dharti tay koyi jannat hai,
o ay hi hai, ay hi hai, ay hi hai.

Dit werk is geïnspireerd op een gigantische kroonluchter uit het exuberante interieur van de Royal Pavillion en de aangrenzende Dome in Brighton, UK. Beide gebouwen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog omgebouwd tot een militair hospitaal voor soldaten van het Indiase leger die ziek of gewond geraakt waren terwijl ze vochten voor de Britten aan het Westelijk Front. Op 16 januari 1915 schreef een gewonde Sikh vanuit Brighton naar huis in  het toen nog onverdeelde India: "Als er een paradijs op aarde is, dan is het dit, het is dit, het is dit." Net als de prachtige propagandafoto's van het ziekenhuis in de Dome verhullen en verdringen deze woorden de pijn en de realiteit van de oorlog. De installatie is te zien tot 8 januari 2023. Tijdens deze periode blijft het werk evolueren en blijft de kunstenaar interventies doen. 

“Als een graafmachine beweeg ik heen en weer in de tijd, waarbij ik sporen uit het verleden ophaal en het heden in verschillende geografische gebieden documenteer. Mijn kunstwerken gaan verder dan de oppervlakte en stellen mondelinge geschiedenissen, feiten, het geheugen en het verlies ervan in vraag. Ik ontwikkel uiteenlopende interpretaties door zorgvuldige observaties van gevonden voorwerpen, van woorden, vertalingen, willekeurige gedachten, verzonnen verhalen en strategisch gearchiveerde vertellingen. Mijn interdisciplinaire projecten maken gebruik van diverse media zoals installatie, sculptuur, grafiek, tekeningen, collage, audio/video en performance.”

baptistcoelho.com

installation detail installation detail installation detail installation detail