-

Agar is dharti tay koyi jannat hai, o ay hi hai...

Baptist Coelho

  • permanente zaal
  • artist in residence

Over

De Indiase kunstenaar Baptist Coelho (Mumbai, 1977) is de artist in residence van het In Flanders Fields Museum voor 2022. Zijn installatie richt zich op de ervaring van Indiase soldaten in Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog en is te zien tot 31 december 2022. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, kan hij ook op andere wijzen artistiek interveniëren in het museum.

In zijn artistieke praktijk brengt Baptist Coelho onuitgesproken verhalen tot uiting en geeft hij betekenis aan psychische en fysieke verwondingen die door oorlog werden veroorzaakt. Zijn thema’s zijn conflict, oorlog (en oorlogsmusea), dienstplicht, herdenking, heldendom, emotie, angst, genezing, het lichaam en gender. In het kader daarvan voert hij archief- en etnografisch onderzoek uit, en ontmoet hij militairen en burgerpersoneel.

“Als een graafmachine beweeg ik heen en weer in de tijd, waarbij ik sporen uit het verleden ophaal en het heden in verschillende geografische gebieden documenteer. Mijn kunstwerken gaan verder dan de oppervlakte en stellen mondelinge geschiedenissen, feiten, het geheugen en het verlies ervan in vraag. Ik ontwikkel uiteenlopende interpretaties door zorgvuldige observaties van gevonden voorwerpen, van woorden, vertalingen, willekeurige gedachten, verzonnen verhalen en strategisch gearchiveerde vertellingen. Mijn interdisciplinaire projecten maken gebruik van diverse media zoals installatie, sculptuur, fotografie, audio/video en performance.”

baptistcoelho.com

installation detail installation detail installation detail installation detail