-

The Veil of Irpin

Nikita Kadan

  • permanente zaal
  • artist in residence

Over

Dit jaar is Nikita Kadan (Kiev, 1982) de artist in residence van het In Flanders Fields Museum. Momenteel woont hij in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. In de twee werken die hij voor het museum maakte, linkt hij de geschiedenis van Ieper aan de oorlog waarmee hij dagelijks wordt geconfronteerd.

The Veil of Irpin

In het hart van de permanente zaal toont Nikita Kadan een sculptuur met een sterke emotionele, visuele en politieke impact. In deze installatie gebruikt Kadan puin en vervormde metalen platen uit het Oekraïense oorlogsgebied. Het resultaat is een onbeweeglijke metalen vlag, opgehangen aan een massief kruis dat op een stenen sokkel is geplaatst. Het geheel vormt een grafmonument waarin heden en verleden inwisselbaar zijn.

praktisch

  • 1 juli-31 december 2023
  • In Flanders Fields Museum

nikitakadan.com
transit.be

Door de oorlogsomstandigheden kon Nikita Kadan zijn land niet verlaten. Zijn werk werd uiteindelijk gerealiseerd door de Ieperse kunstenaar Palieter Hillewaere met de hulp van Lisa Guerra, Bea Callemeyn en andere Ieperse handwerklieden, Galerie Transit (Mechelen), Asortymentna Kimnata galerie (Ivano-Frankivsk), Albertinum (Galerie Neue Meister) - Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Het geluidsfragment werd geproduceerd in samenwerking met Roman Grygoriv en Illia Razumeiko. Muzikanten: Lena Bielkina (mezzosopraan), Ihr Zavhorodnyi (viool). Geluidstechnicus Anton Vertipolokh. Met steun van het Future Art Lab, Universiteit voor muziek en podiumkunsten Wenen.

preliminarysketch2 AiR_2023