De Verloren Sleutel

burgerslachtoffers herdenken

  • remembrance

Over

Om de Ieperse burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op een subtiele, herkenbare en duurzame manier in het herdenkingslandschap zichtbaar te maken, hebben het In Flanders Fields Museum en de Stad Ieper een bijzonder project in het leven geroepen. Als artistieke invulling hiervoor bedacht Jeroen Bisscheroux

De Verloren Sleutel / la Clé Perdue

Elke "verloren sleutel" brengt telkens een ander gekend burgerslachtoffer in herinnering. De sleutel wordt in de stad verankerd op een plek die past bij het leven (of de dood) van het slachtoffer waarvan de naam, overlijdensdatum en leeftijd in het brons zijn gegraveerd. 

De inhuldiging van de eerste reeks sleutels vindt plaats ter hoogte van de Rijselstraat 82-84 (Ieper), als herdenking van vijf leden van het gezin Ameloot. Zij kwamen op 12 november 1914 samen om het leven door een granaatinslag. Voor deze slachtoffers, en meteen ook als opstart voor het hele herdenkingsproject, organiseren de Vrienden van IFF een remembrance.

's Morgens, kort na 6 uur, was ik me aan het wassen toen er opeens een geweldige knal klonk in de kelder: een instorting, een sinister krakend geluid, dikke rook die de adem benam, kreten van angst en pijn. Mijn deur was ingeslagen, een lawine van plaaster op mijn hoofd: dit alles in een seconde. Ik haastte me om te helpen. De arme phtisique was gewond en de hele familie Ameloot was bedolven onder het puin; een paar goede mannen waren te hulp geschoten. De grootmoeder werd gedood en de vader en moeder werden zittend tegen de muur verpletterd. De schedel van de vader was helemaal platgedrukt en verpulverd. In haar armen hield de dode moeder haar baby André, ook dood.

uit het dagboek van
pastoor Camiel Delaere

Philomène Phillipaert
Emile Ameloot
Alexia Vandenberghe
Maria Ameloot
André Ameloot

programma

- 18.00 uur: herdenkingsplechtigheid en inhuldiging van de eerste sleutels
- 18.30 uur: wandeling naar het Museumcafé
- 18.45 uur: toelichting bij het concept "De Verloren Sleutel / la Clé Perdue"

praktisch

9 oktober 2021
om 18 uur
Rijselstraat 82-84, Ieper

inschrijven

rijselstraatHuisBaus_02 Herdenkingssleutel_02