educatief aanbod 10-12 jaar

in de klas

vooraf

Kom je als leerkracht met een klasgroep? Vergeet dan niet om jullie bezoek te reserveren. Op vertoon van de bevestiging van je aanvraag kun je je bezoek gratis komen voorbereiden, of een afspraak maken met de educatieve dienst om je eigen ideeën of voorstellen te bespreken. Ook de correctiesleutels voor de werkbladen kun je bij hen opvragen.

BEZOEK AANVRAGEN

lezen, snuisteren, ...

Het Droommuseum van Dre werd geschreven voor kinderen van over de hele wereld, door auteurs die als kind opgroeiden in de frontstreek rond Ieper. Met dit boek kunnen kinderen een bezoek aan het In Flanders Fields Museum op een boeidende manier voorbereiden of herbeleven.

BESTELLEN

of luisteren

Luisterpunt, de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking, maakte een DAISY-luisterversie van het Droommuseum van Dre. De luisterversie van het boek duurt 2 uur en 10 minuten, en is beschikbaar op CD.
Luister hier naar een fragment.

maak kennis met Dre

Om je bezoek aan het In Flanders Fields Museum voor te bereiden, is op basis van het Droommuseum van Dre een educatief pakket samengesteld. Je vindt er uitleg over het boek, ons aanbod, raakvlakken met leerdoelen, een leidraad om het museum te bezoeken...

DOWNLOAD

binnen

met Dre aan het werk

Met een schrijf- en plakboekje gebaseerd op het Droommuseum van Dre kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag in het museum. Dre leidt je door de tentoonstelling. Heel herkenbaar voor wie het boek vooraf of in de klas gelezen heeft, een trigger voor wie het nog niet kent.

inkijken >

Je kan de gedrukte boekjes voor jouw leerlingen laten klaarleggen aan de inkombalie.

€ 0,50/stuk

RESERVEREN

Droommuseum van Dre

Dre heeft ogen en oren te kort als hij met zijn papa (die in het museum werkt) een bezoek brengt aan het In Flanders Fields Museum. De volgende dag rent hij de hele dag door het huis en van het schuurtje naar de kelder. Met wat hij verzamelt opent hij tegen de avond zijn eigen droommuseum.

Tijdens de workshop worden herkenbare voorwerpen uit het droommuseum van Dre naast objecten en verhalen van de Eerste Wereldoorlog gelegd.

€ 35

RESERVEREN

met Dre in het museum

Na de workshop kun je met Dre ook een begeleid bezoek brengen aan het museum. Dre kent er intussen de weg, én hij leidt je tot bij zijn favoriete voorwerpen en verhalen.

€ 90 (< 25p.)
€ 145 (< 40p. / 2 begeleiders)

RESERVEREN

begeleid bezoek

Met een stil gidssysteem neemt een educatieve begeleider je klas op sleeptouw door het museum. De rondleiding duurt één uur, maar voorzie zeker nog wat tijd om het museum daarna op eigen houtje verder te verkennen.

€ 55

RESERVEREN

buiten

begeleide tochten

Jeanne Mesdom

Jeanne Mesdom was 11 jaar toen de oorlog haar stad en haar familie in de greep kreeg. De plaatsen waar ze zich met haar gezin schuil hield vóór ze de stad verlieten, zijn er nog. Onderweg vertelt zij hoe haar mama ziek werd en haar zus gewond raakte. Dichter bij de oorlog kom je niet.

naverwerking in de klas >
herinneringsboekje >
Alles komt goed, altijd >

€ 70

RESERVEREN

Karel Cornillie

In 1914 staat het leven van veel Ieperse kinderen plots op z'n kop. Legertroepen komen de stad binnen, en het geweld barst in alle hevigheid los. Veel families slaan op de vlucht. De 9-jarige Karel Cornillie schreef neer wat hij als kind in de belegerde stad Ieper meemaakte.

naverwerking in de klas >

€ 70

RESERVEREN

de lege stoel

Toen de oorlog losbarstte, zag de gezinstafel er van de ene op de andere dag helemaal anders uit: de stoel waar papa, zoon of broer op zat, was leeg. Vanaf dan was het dagen tellen. Of hopen dat het vertrouwde plekje aan tafel snel weer ingenomen werd. Kinderen die in die tussentijd voor hun gemis naar woorden zochten, doen onderweg hun verhaal.

30 km, met o.a.
- Duitse begraafplaats
- Britse loopgraaf

€ 105

RESERVEREN

een multiculturele oorlog

De oorlog bracht in de Westhoek bevolkingsgroepen uit alle werelddelen samen. Zelfs als ze aan dezelfde kant stonden, werden ze daarom nog niet altijd gelijk behandeld. Uit hun eigen cultuur brachten ze ook hun eigen (religieuze) gewoontes mee. Meer dan eens trokken de plaatselijke inwoners grote ogen en het samenleven liep af en toe niet van een leien dakje.

vlog >

18 km, met o.a.
- landschapssite hill 60
- Franse begraafplaats

€ 105

RESERVEREN

op verkenning

Menenpoort

Werkblad voor een bezoek aan de Menenpoort.

DOWNLOAD

een Britse begraafplaats

Werkblad voor een bezoek aan een Britse begraafplaats (er wordt niet ingegaan op een welbepaalde site).

DOWNLOAD

St-Charles-de-Potyze

Werkblad voor een bezoek aan de Franse militaire begraafplaats van Ieper (Zonnebeekseweg, 8900 Ieper).

DOWNLOAD

Soldatenfriedhof Langemark

Werkblad voor een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats van Langemark (Klerkenstraat, 8920 Langemark-Poelkapelle).

DOWNLOAD