educatief aanbod 13-15 jaar

in de klas

vooraf

Kom je als leerkracht met een klasgroep? Vergeet dan niet om jullie bezoek te reserveren. Op vertoon van de bevestiging van je aanvraag kun je je bezoek gratis komen voorbereiden, of een afspraak maken met de educatieve dienst om je eigen ideeën of voorstellen te bespreken. Ook de correctiesleutels voor de werkbladen kun je bij hen opvragen.

BEZOEK AANVRAGEN

educatief pakket

Met deze informatiebundel kun je als leerkracht je bezoek aan het museum en de Westhoek voorbereiden. De bundel bevat praktische tips en historische achtergrondinfo, en duiding bij de educatieve aanpak en de visie van het In Flanders Fields Museum.

DOWNLOAD

Ule. Ik was 14 in 1914.

In dit boek vertelt Marc de Bel het verhaal van Ule, een 14-jarig meisje dat bij het uitbreken van de oorlog in 1914 naar een meisjeskolonie in Frankrijk gestuurd wordt. Ze loopt weg uit de kolonie en onderneemt een lange tocht naar huis. Een tocht vol gevaar, liefde en vriendschap.

Dit boek kwam tot stand in samenwerking met de educatieve dienst van het In Flanders Fields Museum.

BESTELLEN

binnen

met Ule in het museum

Met fragmenten uit het dagboek van Ule is een werkbundel samengesteld waarmee leerlingen zelfstandig door het museum kunnen trekken. Heel herkenbaar voor wie het boek vooraf of in de klas gelezen heeft, een trigger voor wie het nog niet kent.

DOWNLOAD

kijken en (in)zien

De tentoonstelling leent zich ertoe om je leerlingen met een werkblad zelfstandig op verkenning te laten gaan. Het werkblad stelt vragen over wat er in het museum te zien is, maar nodigt ook uit om verder te denken. De oplossing kun je hier aanvragen.

DOWNLOAD

kijken en luisteren

Met de audiogids bezoeken je leerlingen zelfstandig de tentoonstelling. De basistour doorloopt de tentoonstelling in 40 opeenvolgende luisterpunten. Maar wie hongert naar meer, vindt onderweg extra informatie of duiding bij 31 voorwerpen en thema’s.

fragment basistour >
fragment verdiepingstour >

€ 2 /pp.

RESERVEREN

begeleid bezoek

Met een stil gidssysteem neemt een educatieve begeleider je klas op sleeptouw door het museum. De rondleiding duurt één uur, maar voorzie zeker nog wat tijd om het museum daarna op eigen houtje verder te verkennen.

€ 55

RESERVEREN

de Grote Oorlog

Met de belofte dat het maar een paar weken zou duren, namen honderdduizenden de wapens op. Maar de hoera-stemming sloeg om in de nachtmerrie van een jarenlange geïndustrialiseerde oorlog. Aan de hand van foto's, voorwerpen en getuigenissen maakt deze workshop een aantal thema's uit het museum tastbaar. Wat is propaganda? Met welke uniformen en wapens werd oorlog gevoerd?

€ 35

RESERVEREN

dagtrip

the Salient Illustrated

De Britse cartoonist Dave Chisholm maakte een grote landschapsillustratie van het noordelijke slagveld van de Ieperboog. Ruim honderd ijverige soldaten schetsen een levendig beeld van hun bedrijvigheid in oorlogstijden. In het midden van het tafereel ligt de authentieke en bewaard gebleven Yorkshire Trench & Dugout. Tijdens deze daguitstap brengen historische foto's, ooggetuigen en archeologische vondsten die beeldrijke interpretatie terug naar de werkelijkheid.

10.00 uur: geleid museumbezoek
11.00 uur: individueel vervolgbezoek
11.30 uur: lunch
12.30 uur: bezoek aan Essex Farm Cemetery
13.00 uur: workshop bij Klein Zwaanhof
14.00 uur: begeleide wandeling
- 2 km in de noordelijke Ieperboog
- foto's & detailtekeningen m.b.v. tablets
- bezoek aan Colne Valley Cemetery
- bezoek aan Caesar's Nose
- bezoek aan Yorkshire Trench & Dugout
16.00 uur: einde

€ 160 (< 25 pers. met 1 begeleider)
€ 320 (26 < 50 pers. met 2 begeleiders)
museumbezoek & lunch niet inbegrepen

RESERVEREN

van front naar hospitaal

Toen het bij de militaire overheid doordrong dat de oorlog veel slachtoffers zou eisen, werd de organisatie van de medische dienst beter en meer georganiseerd. Beeldmateriaal, getuigenissen en objecten maken die evolutie van de medische zorg inzichtelijk. De hulpverlening was in belangrijke mate ook een kwestie van transport. Gewonden werden van het front via tussenliggende hulpposten naar hospitalen in het achterland gebracht. Langs die evacuatieroutes zijn begraafplaatsen daarvan de laatste stille getuigen.

10.00 uur: workshop 'oorlog & trauma'
11.00 uur: geleid museumbezoek
12.00 uur: lunch
13.00 uur: begeleide bustocht
- 42 km
- Hill 60 & Caterpillar
- Railway Dugouts Burial Ground
- Hop Store Cemetery
- Lijssenthoek Military Cemetery
16.00 uur: einde

€ 195 (< 25 pers. met 1 begeleider)
€ 285 (26 < 50 pers. met 2 begeleiders)
museumbezoek & lunch niet inbegrepen

RESERVEREN

buiten

begeleide tochten

stad in oorlog

Met historische personages die tijdens de oorlog in Ieper woonden of verbleven, gaan de leerlingen op stap in het stadscentrum. Onderweg ontmoeten ze zichzelf in die anderen. Besluiten ze om te vluchten of blijven ze koppig volharden? Trekken ze het goede lot? Of helaas, het verkeerde?

€ 70

RESERVEREN

kuitenbijters

Een loopgravenoorlog heeft alles te maken met het landschap. Kleine of grotere hoogteverschillen maken meteen ook het verschil uit tussen zien of gezien worden. Fietsen is de ideale manier om dat aan den lijve te ervaren. Van maart tot en met oktober, en als je minimaal drie uur voorziet, werkt de educatieve dienst graag een gepast traject voor je uit, al dan niet met een picknick-halte onderweg.

vlog >

€ 105 (€ 35 per extra uur)

RESERVEREN

een multiculturele oorlog

De oorlog bracht in de Westhoek bevolkingsgroepen uit alle werelddelen samen. Zelfs als ze aan dezelfde kant stonden, werden ze daarom nog niet altijd gelijk behandeld. Uit hun eigen cultuur brachten ze ook hun eigen (religieuze) gewoontes mee. Meer dan eens trokken de plaatselijke inwoners grote ogen en het samenleven liep af en toe niet van een leien dakje.

vlog >

18 km, met o.a.
- Bedford House Cemetery
- Hill 60 & Caterpillar
- Nécropole St. Charles de Potyze
- Menin Gate Memorial

€ 105

RESERVEREN

de geest in de fles

Hoewel internationale afspraken dat verboden, ging de oorlog ook de chemische toer op. Ieper is de plaats waar op 22 april 1915 voor het eerst in de geschiedenis gifgas werd ingezet. In de frontsector waar dit gebeurde, laten we soldaten aan het woord. Maar ook burgers kunnen meespreken van dit wapen dat niets of niemand ontziet.

vlog >

29 km, met o.a.
- New Irish Farm Cemetery
- Yorkshire Trench & Dug-out
- Steenstraat monument
- Soldatenfriedhof Langemark

€ 105

RESERVEREN

grote oorlog, kleine vrede

Met Kerstmis 1914 kwamen her en der langs de kilometerslange frontlijn soldaten uit hun loopgraven om in het niemandsland te verbroederen. Vriend en vijand stelden vast dat ze meer gelijkenissen deelden dan verschillen. In de daaropvolgende oorlogsjaren volgden geen bestanden meer, maar wel nog heel wat kleine vredes.

vlog >

29 km, met o.a.
- Pool of Peace
- Xmas Truce Memorial
- Ploegsteertbos
- Island of Ireland Peace Park

€ 105

RESERVEREN

op verkenning

"I must go over the ground again," schreef Edmund Blunden in zijn memoires. Dat is vandaag nog altijd een uitnodiging om zelf het voormalig oorlogslandschap in te trekken. Onderstaande werkbladen kunnen je helpen op die verkenningstocht.

Menenpoort

Werkblad voor een bezoek aan de Menenpoort.

DOWNLOAD

een Britse begraafplaats

Werkblad voor een bezoek aan een Britse begraafplaats (er wordt niet ingegaan op een welbepaalde site).

DOWNLOAD

St-Charles-de-Potyze

Werkblad voor een bezoek aan de Franse militaire begraafplaats van Ieper (Zonnebeekseweg, 8900 Ieper).

DOWNLOAD

Soldatenfriedhof Langemark

Werkblad voor een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats van Langemark (Klerkenstraat, 8920 Langemark-Poelkapelle).

DOWNLOAD