de Ieperboog 1915 - 1917

Tijdens de Tweede Slag bij Ieper kromp de Ieperboog tot een moeilijk te verdedigen uitstulping in de frontlijn. In het militaire woordenboek werd dat een saillant of salient genoemd. Die technische term werd echter een synoniem voor de ene, beruchte frontboog bij Ieper. Tot aan de Derde Slag scheen alles rustig aan dit deel van het Westelijke Front, maar toch vielen er tussen die beide slagen ongeveer 70.000 doden.

In het halfrond van de observatieballon kijk je naar het landschap van de Ieperboog, en hoe dat vandaag nog het oorlogsverleden in zich draagt. De film toont spoorzoekers, in de aarde, of hoog erboven. Maar ook mensen die hier wonen, vertellen over hoe zij de oorlog thuis hebben ontdekt. En bezoekers, over hoe ze hier in de voetsporen van hun voorouders treden. Voor allen leidt het landschap van de Ieperboog met veel detail naar de mensen van toen.

Flanders Earth

Tegen het einde van de oorlog was de hele regio een Verwoest Gewest geworden. Van Nieuwpoort tot de Franse grens bij Armentières was een oppervlakte van bijna 1000 km² vernield.

Een display legt op interactieve wijze historische luchtfoto's over heel West-Vlaanderen om die volledige verwoesting plaats na plaats in beeld te brengen. Twee andere schermen tonen de complexe voetafdruk van de oorlog in het landschap en identificeren de sporen die daarvan meer dan honderd jaar later nog steeds te vinden zijn.

wegwijs in de Westhoek

In het verlengde van de verschillende thema's en fases van de oorlog zet de tentoonstelling wegwijzers uit naar enkele opvallende of betekenisvolle plaatsen buiten het museum. Kleine zijpanelen informeren je over relicten en monumenten, van de Ganzenpoot in Nieuwpoort tot de mijnkraters van Wijtschate en Mesen.

Een volledige vitrine is gewijd aan de archeologische opgraving van de Britse, diepe dugout Yorkshire Trench. De presentatie omvat een maquette van de ondergrondse infrastructuur, maar wil vooral verwijzen naar de godvergeten plek zelf, vandaag, midden in het industriegebied van Ieper.

Yorkshire Trench & Dug-out

en straks: naar buiten

Na je bezoek kun je zelf op stap in de frontstreek van de Westhoek. Jonge bomen herinneren aan de oude frontlijnen, terwijl onthaalpunten, wandel- en fietstrajecten, en apps je helpen om het huidige landschap te lezen.

IN HET LANDSCHAP