één keuze

Een belangrijke schat van het museum is immaterieel, niet tastbaar, maar wel indringend. Dat zijn de verhalen van concrete, unieke mensen. Vele daarvan waren hooguit gekend in familie- of heemkundige middens, tot ze uit die kleine omgeving voor de museumwerking werden ingezameld. Aangevuld met het nodige historische onderzoek worden ze daarna als persoonsverhaal gepubliceerd en zo opnieuw en verder gedeeld.

Bij je eerste digitale aanmelding krijg je een wereldkaart te zien. Die toont waar iemand geboren werd, woonde of werkte vóór de oorlog zijn of haar leven overhoop of onderuit haalde. Via die plaats in de wereld kun je zelf kiezen wie jouw persoonlijke metgezel wordt in de tentoonstelling. Kinderen kunnen kiezen uit de verzameling verhalen die speciaal voor hen zijn bewerkt.

twee persoonsverhalen

Onderweg in de tentoonstelling kom je vier keer voorbij een ontmoetingskiosk. Aan de eerste kiosk maak je kennis met de persoon die je zelf selecteerde; verderop in het museum verneem je wat de oorlog voor hem of haar teweegbracht.

Behalve de persoon die je zelf aanduidde, ontmoet je ook iemand anders, iemand die dezelfde oorlog op een andere manier heeft beleefd. Toch heeft dit tweede persoonsverhaal altijd een stukje geschiedenis gemeen met het verhaal van jouw keuze. Aan jou om dat te ontdekken.

voorbij de tentoonstelling

Aan het einde van je bezoek kun je de twee ontmoetingen die je in de tentoonstelling aangeboden kreeg, meenemen naar huis. Of misschien brengen sommige verhalen je nog naar een plaats buiten de muren van het museum, ergens in de omgeving van Ieper.

Je kan jouw persoonsverhalen laten opsturen naar je persoonlijke mailadres, of je krijgt een QR-link naar hun publicatie in de Namenlijst.