-

Assembly

Val Carman

  • permanente zaal
  • artist in residence

Over

Tussen augustus 2014 en augustus 2018 liet de Britse kunstenares Val Carman de installatie Assembly reizen doorheen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De installatie bestond uit vijf kerkstoelen van de kerk van Passendale en een groot register getrokken uit de Namenlijst van het IFFM, met de ruim 174.000 namen van de doden uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland die in de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem vielen. De installatie deed 23 locaties aan en maakte een reis van in totaal 7600 km. Op elke locatie werd het publiek uitgenodigd om bij namen die ze kenden, of bij andere, op de tegenoverliggende witte bladzijde in het register het verhaal van hun relatie met de Eerste Wereldoorlog neer te schrijven.

Van 24 augustus tot 9 november 2018 is Assembly te zien in het In Flanders Fields Museum. Naast Journey, een verslag van de reis die Assembly maakte, toont Val Carman op de plaats van de Artist in Residence in het museum een tweede installatie: Regret, een stille, poëtische ruimte over het intieme verdriet van de getroffen families, de lege plekken (stoelen) die in de huizen achterbleven, maar dan op wereldwijde schaal. Voor het laatst is hier ook het grote boek te zien met de 174.000 namen en met de vele honderden verhalen die er in de voorbije vier jaar werden bij ingeschreven. Opnieuw zal het publiek de kans krijgen om hun verhaal toe te voegen. Na afloop zal het register bewaard worden in het kenniscentrum.

Assembly beleeft zijn apotheose, Memorial Chairs, in het slotweekend van de eeuwherdenking. Van het Verenigd Koninkrijk en Ierland verschuift het perspectief dan naar de hele wereld. Uit elk van de meer dan 120 landen in de wereld waar mensen vandaan kwamen die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden in België, maakt één stoel de reis naar Ieper. De stoelen worden wereldwijd bezorgd door mensen die deel willen uitmaken van dit unieke project. Ze worden opgehaald door de internationale expediteur DHL die mede de schouders onder dit project heeft gezet. De stoelen worden samengebracht in het IFFM en op 9 november gaan ze van op de binnenkoer in stoet naar het Astridpark, ten noorden van de kathedraal, waar ze samen met lantaarns die hen verlichten als in een wake, de unieke installatie Memorial Chairs zullen vormen. Deze derde installatie maakt deel uit van het programma van het slotweekend van de eeuwherdenking van de Vlaamse regering.

De cataloog is te koop in de webshop.