-

Assembly|Memorial Chairs

IFFM & Val Carman

  • Astridpark, Ieper
  • herdenking

Over

Voor het slotweekend van de eeuwherdenking liet het In Flanders Fields museum zich inspireren door Assembly, het artistieke en participatieve project van Val Carman. Uit alle landen en regio’s waar soldaten vandaan kwamen om te sterven in België tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden stoelen verzameld.

Een oorlog laat lege stoelen na

Overal in de wereld werden in de voorbije maanden mensen bereid gevonden om een stoel voor dit project te voorzien. Vele stoelen hebben een uniek verhaal en intentie. Deze stoelen staan voor de leegte van honderd jaar geleden en dus ook symbool voor de participatie van zoveel mensen in dit unieke moment in de geschiedenis. De stoelen zullen niet terugkeren naar het land van herkomst maar in Ieper blijven, net als de gesneuvelde soldaten. Uiteindelijk zullen zij ook de unieke wereldwijde herinnering aan deze eeuwherdenking bewaren.

De lege stoelen worden in een ingetogen installatie opgesteld in het Astridpark. De stoelen zullen verlicht worden met kaarslicht. Op de lantaarn zal het land van herkomst van de stoel en het aantal afgelegde kilometer naar Ieper te lezen zijn. De Groendienst van de stad Ieper zal voor de gelegenheid witte bloemen aanplanten in het park. Lester Simpson zorgt voor een soundscape die gedurende drie dagen te horen zal zijn.

Op vrijdag 9 november om 17u zullen de meer dan honderd stoelen en de vijf stoelen uit de kerk van Passendale door evenveel vrijwilligers in processie van de binnenkoer van het museum naar het Astridpark gedragen worden. Deze processie zal begeleid worden door de vrouwenstemmen van Bella Donna.

Langs het parcours van de processie zullen kinderen met een bietenlantaarn de stoet bijlichten. Want 11 november is uiteraard ook het weekend van Sint-Maarten! Kinderen uit Ieper en omstreken zullen onder begeleiding van het Yper Museum, leerkrachten en leerlingen van de afdeling beeldende kunsten van de H. Familie, leden van de papa-scouts en het Sint Maartens comité een stukje plaatselijk erfgoed nieuw leven inblazen en deel uitmaken van dit artistieke project. De kaarsen voor de bieten worden aangeleverd door ’t een en ’t ander.

De installatie zal te zien zijn op vrijdag 9 november van 18 tot 22u en op zaterdag 10 en zondag 11 november van 10 tot 20u. Nadien worden de stoelen opgenomen in de collectie van het In Flanders Fields Museum. Een boekje met alle deelnemende landen en stoelen zal ter beschikking zijn.

Expediteur DHL Express België/Belgique sponsort de verpakking en de reis die de stoelen maakten.
Met de steun van de Vlaamse regering.