Lampernisse

Bericht a/d Bevolking #2.01

  • Kruisverheffingskerk, Lampernisse
  • vertelconcert

Over

UITGESTELD
vanwege verstrengde corona-maatregelen

Van 1914 tot 1918 was de Westhoek het toneel van de Eerste Wereldoorlog. Honderdduizenden soldaten sneuvelden op het slagveld tussen Nieuwpoort en Mesen, bewoners lieten het leven in hun lijdende dorpen, en massaal veel burgers sloegen op de vlucht. Na afloop van de oorlog rechtte de bevolking de rug en herrees de verwoeste streek. Sindsdien is de Westhoek voor altijd getekend door die Grote Oorlog. Die erfenis is niet te miskennen zonder de Westhoek zelf te miskennen. “Niet weten wat op zijn streek gebeurde, is vreemdeling zijn,” lieten Constant en Paul Tamboryn eind 1920 op de kaft van hun heemkundig werk over Elverdinge drukken.

Ook na de voorbije eeuwherdenking is het goed om in de Westhoek te blijven stilstaan bij die erfenis. Getuigenis afleggen van het oorlogsverleden biedt inzicht, erover vertellen scherpt de verbeelding, en erover zingen geeft moed om hier en nu mee te werken en te bouwen aan een plek en een wereld waar het goed is om te leven.

Daarom wil het In Flanders Fields Museum samen met het platform Westhoek-Vredeshoek de reeks Berichten aan de Bevolking verder zetten. Met de steun van de provincie West-Vlaanderen, en in samenwerking met de Stad Diksmuide trekt Kotjesvolk & Cie voor een eerste, nieuw vertelconcert naar Lampernisse.Bericht a/d Bevolking Eind vorig jaar kreeg de ontwijde parochiekerk daar een herbestemming als urnenbegraafplaats. Daarmee is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de kerk aangesneden. Maar dat nieuwe hoofdstuk blijkt meteen ook een goede gelegenheid om over alle vorige te vertellen en te musiceren.

praktisch

zondag 5 december 2021
kerk van Lampernisse (Diksmuide)
om 17 uur
of
om 20 uur
toegang gratis
ter plaatse: vrije bijdrage t.v.v. vzw 't Vlot.

NIEUWE DATUM
wordt later meegedeeld

Lampernisse_01 Lampernisse_02