-

Vermist aan het Front

graven naar namen

  • permanente zaal
  • tijdelijke tentoonstelling

Over

Op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog verloren talloze soldaten het leven. Velen vonden eeuwige rust op een militaire begraafplaats. Maar van tienduizenden vermisten zijn de stoffelijke resten onder Vlaamse velden blijven liggen. Dankzij archeologisch en historisch onderzoek krijgen sommigen vandaag hun identiteit terug. 

Vermist aan het Front
graven naar namen

blikt terug op meer dan twintig jaar onderzoek. Kaarten en luchtfoto’s geven een overzicht van de vindplaatsen van menselijke resten. Archeologische foto’s en een schaalmodel tonen de toestand waarin lichamen een eeuw na de oorlog aan het licht komen. Een tijdlijn, unieke historische beelden, en militaire kaarten en tekeningen voeren je terug naar het dodelijk slagveld.

De tentoonstelling brengt het menselijke leed van de oorlog in beeld, met veelzeggende cijfers en grafieken, maar ook metVermist persoonlijke objecten en archiefstukken. Je leest brieven van ouders die wanhopig op zoek zijn naar hun vermiste zonen. Je staat oog in oog met de opgegraven bezittingen die soldaten op het fatale moment bij zich droegen. Vaak zijn het die persoonlijke voorwerpen die tot de identificatie van een gesneuvelde soldaat kunnen leiden.

NL