Wie zijn de VIFF's ?

De Vrienden van het In Flanders Fields Museum tellen bijna 600 leden, waarvan een aanzienlijk aantal uit het buitenland.

Onder hen zijn dichters, zangers, musici, schilders en beeldhouwers, maar vooral ook gewone mensen die in een gedicht, een lied of een beeld gegrepen zijn door wat de generaties voor hen beleefden.

Dikwijls begon het met iets kleins: een huls opgeraapt tijdens een wandeling in de westhoek, een brief of een foto tussen vergeelde familiepapieren, een verhaal op de begrafenis van een oom of tante, een eerder toevallige aanwezigheid op een concert, een bezoek aan een begraafplaats, …

Viff's zijn op een bepaald ogenblik geraakt door de onvoorstelbaarheid van de Grote Oorlog en dat heeft hen niet meer losgelaten.

Viff's zijn gegrepen door de oorlog zoals die in het museum wordt getoond. Dat beeld van de oorlog zet aan tot nadenken ook over de honderd jaar nadien.

De droom van Nooit meer oorlog bleef wereldwijd een vrome wens, maar de Viff's willen samen met Ieper Vredesstad die droom niet opgeven.

Sommige Viff's hebben een verleden als digger. Ze ploeterden in de modder en pompten dugouts leeg op zoek naar de Grote Oorlog.

Anderen zijn boekenmensen, altijd op zoek naar het nieuwste artikel of het jongste boek over de oorlog. Soms trekken ook zij hun laarzen aan om op een vriendenreis in een verre loopgraaf af te dalen.

Voor sommigen begon het op school, met een leraar die dweepte met de war poets, of tijdens de geschiedenisles over de frontbeweging. Voor anderen begon het later, tijdens een bezoek aan Ierland of bij een toevallige halte in Verdun.

Viff's waarderen historische nauwkeurigheid, maar nooit zonder aandacht en interesse voor de mensen die de oorlog beleefden, burgers en militairen van alle partijen.