Yorkshire Trench & Dugout

een unieke historische site uit de Eerste Wereldoorlog

In 1992 ontdekte een landbouwer op een terrein in de buurt van de Bargiestraat in Boezinge de toegang tot een Britse ondergrondse schuilplaats. De ingang van die dugout werd blootgelegd door de Diggers, een groep amateurarcheologen onder leiding van Patrick Van Wanzeele. De schuilplaats bleek een echte tijdscapsule, de vondsten waren spectaculair.

archeologisch onderzoek

Verder onderzoek gaf het tracé van een ondiepe loopgraaf uit 1915 prijs, en een goed bewaarde loopgraaf uit 1917. De oudste loopgraaf ontstond na de gevechten die volgden op de eerste gasaanval van 22 april 1915. Die linie was aanvankelijk Frans maar werd vanaf 5 juni 1915 Brits. In het voorjaar van 1917 werd van hieruit een nieuwe loopgraaf gedolven en Yorkshire Trench genoemd. De dugout diende tijdens de Derde Slag bij Ieper als hoofdkwartier voor het 13de en het 16de Bataljon Royal Welsh Fusiliers, maar werd na de eerste fase van het grote Britse offensief verlaten.

de collectie van IFFM

Vanaf 1998 breidde het industrieterrein langs het kanaal Ieper-Boezinge zich uit. De Diggers engageerden zich om op zaterdag de bouwmachines voor te blijven. Ontelbare waardevolle artefacten maar ook tonnen munitie kwam naar boven. Het In Flanders Fields Museum kon de meest uitzonderlijke stukken in de collectie opnemen. Het grote industrieterrein gaf ook heel wat menselijke resten prijs. In het totaal werden meer dan 200 lichamen geborgen. Die kregen een laatste rustplaats op één van de Britse, Franse of Duitse begraafplaatsen in de streek.

landschap IN HET MUSEUM

ontsluiting en educatie

De Stad Ieper slaagde erin een klein terrein rond Yorkshire & Trench Dugout te verwerven. In augustus 2002 restaureerden de Diggers ongeveer 70m van de loopgraaf en de ingangen van de dugout. Voor het grootste deel werden de originele A-frames gebruikt, maar de loopplanken en duizenden zandzakken werden vernieuwd. De voetafdruk van de dugout en de ondiepe loopgraaf uit 1915 werden op de site uitgezet met loopplanken en grintpaden. Informatieborden geven bezoekers inzicht in de opbouw van de site en de historische gebeurtenissen van deze plek.

educatieve dagtrip

CROWDFUNDING

Yorkshire Trench & Dugout

In de lente van 2023 zijn de toegangen tot de dugout vernieuwd. Als gevolg van een gedaalde grondwatertafel waren de houten constructies zwaar aangetast en gedeeltelijk ingestort.

Maar verdere herstellingswerken dringen zich op. Want ook de loopgraaf zelf bevindt zich in een trieste staat. In afwachting van een grondige restauratie zijn de meest kwetsbare stukken met zand gevuld.

Het In Flanders Fields Museum, de Vrienden van het museum (VIFF) en Yorkshiretrenchjustgiving (GB) verzamelen fondsen voor de verdere restauratie van de loopgraaf.
Wil je bijdragen aan de bewaring van deze landschapssite?

EEN GIFT DOEN